logo romania bus
Higer
logo higer

Autobuz

Un autobuz modern, HIGER B90

Un autobuz este un automobil de dimensiuni mai mari care este folosit pentru a transporta un numar mare de pasageri, si este in general folosit pentru transport in comun. Numele vine de la cuvantul francez "autobus", care la randul sau vine de la latinescul omnibus ("pentru toti"). Un autobuz care este folosit pentru calatorii mai lungi sau curse speciale, avand deseori loc de bagaje sau scaune mai confortabile, este cunoscut ca autocar.

- sursa: Wikipedia

Istoricul autobuzelor

Exista indicii care arata primul autobuz ce dateaza din 1662, desi nu erau decat niste vagoane trase de cai. La inceput, autobuzele au fost niste vehicule trase de cai, o combinatie folosita drept mijloc de transport. Incepand cu anii 1830, au aparut autobuzele cu motor cu abur. In paralel cu dezvoltarea de autobuze, a fost inventat troleibuzul electric care ruleaza in cadrul unui sistem de fire. Primul motor alimentat cu combustibil la autobuze a aparut odata cu dezvoltarea automobilelor. Dupa primul motor alimentat cu combustibil, de la autobuzul din 1895, modele s-au extins prin anii 1900 si au condus la introducerea pe scara larga a autobuzelor recunoscute dupa forma si dimensiune completa ca autobuze contemporane.

Clasificarea autobuzelor

Autobuzul este un automobil care, prin constructie si amenajare, este destinat transportului de persoane si bagaje, avand mai mult de noua locuri pe scaune. Poate tracta si remorci. Autobuzele se clasifica dupa: destinatie, numarul de locuri si lungimea de gabarit si dupa modul de organizare generala.

Dupa destinatie, autobuzele se clasifica astfel:

  • urbane, pentru transportul in comun in interiorul oraselor, amenajat cu locuri pe scaune, un coridor de trecere si cu cel putin doua platforme pentru urcare si coborare usoara si rapida in statii;
  • interurbane, amenajat cu locuri pe scaune si un coridor ingust de trecere;
  • autocare, pentru transportul pe distante lungi si numai pe scaune al turistilor si amenajat pentru transportul bagajelor.


Dupa numarul de locuri si lungimea de gabarit, se deosebesc::
  • Autobuze de capacitate foarte mica pana la 15 locuri, denumite microbuze;
  • Autobuze de capacitate mica cu 15-30 locuri;
  • Autobuze de capacitate medie cu 30-40 locuri si lungime totala de 7,5-9,5 m;
  • Autobuze de capacitate mare cu peste 40 locuri si lungime totala mai mare de 9,5 m.

Autobuzele in Bucuresti

Istorie

In 1936, "Societatea Comunala pentru constructiunea si exploatarea tramvaielor in Bucuresti" obtine exclusivitatea transportului in comun cu tramvaie si autobuze pentru Bucuresti. Societatea avea la dispozitie 392 de autobuze construite la compania Leonida & Co, pe baza unor sasiuri Renault, Chevrolet si Henchel.

Linii

In martie 2009 exista 63 linii regulate de autobuz (numere de la 100 la 399 si de la 600 la 699) ce deservesc destinatii din Municipiul Bucuresti, precum si 51 de rute preorasenesti (cu numere intre 400 si 499) care ofera legaturi cu localitatile judetului Ilfov. Exista si 2 linii expres:
  • 780 - Gara de Nord - Aeroportul International Henri Coanda
  • 783 - Piata Unirii - Aeroportul International Henri Coanda

Autobuzele Higer in Romania

Higer Bus Company Limited este cea mai importanta companie de autocare si autobuze din China. Fabrica este situata in parcul industrial Singapore, din orasul chinezesc Suzhou, aflat la aproximativ 200 de kilometri de Shanghai. Orientat spre piata, cu filozofia "Concentrat pe siguranta si servicii", Higer dezvolta seriile de autobuze si autocare S, V, B, W, cu lungimi variate, intre 6 si 13 metri, pentru a veni in intampinarea cerintelor clientilor de transport urban, interurban, turistic si transfer pentru institutii.

Autobuzele si autocarele livrate in Romania corespund cerintelor actuale, atat in materie de poluare cat si in cea de siguranta rutiera, beneficiaza de o garantie de 24 de luni fara limita de kilometri, service in garantie si post-garantie.

Bibliografie

Wikipedia: Autobuz
Wikipedia: Autobuze in Bucuresti
Wikipedia: Bus

Bunt Hosting - Web Hosting